sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Pelkkää vauva-asiaa

En tarvinnut kuin kaksi kehotusta kirjoittaa vauva-asioita ja kas, tässä sitä ollaan (blogin aloittamiseen tarvittiin vain yksi kannustus, kiitos Saana). Koska ajatukseni ei juokse ihan täysin rattain, ajattelin tehdä täysin vailla punaista lankaa olevan luettelon vauva-arkiaatoksista, jotka käväisseet mielessäni tai muhineet siellä pidempään ja useasti.
 
Positiiviset sanat. Suloinen, ihana, hellyttävä, kultainen, kaunis, rakastettava plus monta muuta vauvan ihanuutta kuvaavaa  sanaa ovat liimautuneet sanavarastoon vankasti. Niitä kuullaan ja käytetään usein.
 
Minä olen nyt äiti ja se tuntuu luontevalle. Äitiys on yhtä aikaa todella hienoa ja herkkää, mutta myös pelottavaa. Suuren vastuun äärellä mykistyy. Sana 'valtavaa' toistuu mielessäni usein.
 
Harsoja on joka puolella ja niitä kuluu paljon. Todella paljon.
 
Myös vaippoja kuluu paljon. Toistaiseksi olemme käyttäneet kertakäyttövaippoja, mistä koen huonoa omatuntoa. Ystävältä saatuja kestoja olemme kerran kokeilleet, mutta ne valahti nilkkoihin, pikkuruisen jalat ovat vielä kovin pienet. Harso-villahousu-yhdistelmää en ole lähtenyt kokeilemaan. Kauheaa, miten olen voinut unohtaa luonnon. Tämän asian suhteen minun on ryhdistäydyttävä. Pieni lisämauste: mieheni ei voinut ymmärtää miten joku voi laittaa lapselleen jonkun toisen kakoissa ja pissoissa olleet kestot "ottaisitko sinä jonkun toisen alushousut käyttöön". Ajatus kiusasi minua jonkin aikaa, mutta pääsin sen yli, samoin mies.  
 
Neuvolassa on tullut käytyä jo kohtuuttoman monta kertaa, koska tytön painon nousua seurattiin kovin tarkoin alkuviikoilla. Vaikka meitä kehotettiin lisämaidon käyttöön, luotimme omiin vaistoihin ja sinnikkäästi halusin taistella imetyksen kunnolla käyntiin ilman pulloja. Jonkin kerran hörpytettiin korkilla lisämaitoa, mutta sellainen show se oli, että jäi pois meidän illoista. Ilokseni saimme todeta, että paino lähti nousemaan hyvin, samoin imetys.
 
Imetys on sellainen mysteeri-maailma, että meinasin pökertyä kaiken infon ja paineen alla. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että huomattavasti useammalla tuoreella äidillä homma sujuisi paljon leppoisammin, kun asian ympärille ei olisi kehitelty hullua hössötystä.
 
Itku. Voi kyynel ja itku. Kun pieni vauva itkee, omassa kehossa kaikki aktivoituu auttamaan tuota pientä poloa. Kun keinot auttamiseen ovat vähissä, tulee epätoivo ja välillä se omakin itku.
 
Meidän ihanuuden itkujen syy on mitä todennäköisemmin koliikki ja vatsavaivat. Vanhempana sitä tekee jos joitakin yrityksiä, jotta pienoisen olo edes hieman helpottaisi. Meillä on toiminut toistaiseksi tissi, perhepeti ja vaunuissa nukkuminen ulkona. Vyöhyketerapia-päivänä neiti on ollut aina huomattavasti vähempi itkuinen, mutta itkut ovat palanneet jo seuraavana päivänä. Tänään oli kolmas kerta, kädet ristiin että tenho toimii tällä kertaa pidemmällä.
 
Koliikkiperheen suuren suuri apu on myös tukiverkosto. Kannustus ja apu, jota olemme saaneet lähipiiriltä on ollut korvaamatonta. Kiitos kuuluu erityisesti isovanhemmille! Niin paljon ei osaa ihminen kiittää, että se riittäisi. Nyt ymmärrän miten tärkeää on myös ne 'äiti-kaverit'. Kukaan muu ei ymmärrä yhtä hyvin sinua kuin toinen äiti, joka on myös valvonut viime yön.
 
Kielletyt tunteet. Olen huomannut ettei ole ihan helppoa sanoa kelle tahansa olevansa esimerkiksi väsynyt. Ystäväni kysyi olenko minäkin ihaillut vauvaa öisin miten ihana se on. Totesin, etten todellakaan ole. Jos yöllä olen katsellut pientä, olen lähinnä toivonut että hän nukkuisi ja voisin sitten ihailla häntä päivällä. Kun on kantanut lasta 10 tuntia putkeen imettäen toistuvasti, lapsen vain torkahdellen välillä, ja itkien loppuajan, on vaikea pitää positiiviset tunteet voimissaan.
 
Pienet ilot on niitä kyyneleitäkin suurempia. Yksi hymy vie pois jokaisen itketyn tunnin äidin mielessä. Kun neiti oli itkenyt koko päivän, mutta antoi minulle välissä maailman valloittavimman ensihymynsä, en voinut tuntea muuta kuin suurta onnea.
 
Perhe. Tästä olen aina unelmoinut. Ja se on kannattanut. Nyt elän sitä.

12 kommenttia:

 1. Ja kaikkien perheet ja lapset ovat erilaisia. Neuvoja on hyvä antaa ja kuulla mutta jokainen päättelee itse kuinka haluaa toimia ja millainen vanhempi haluaa olla. Mitkä arvot ovat tärkeät ja mitkä vähemmän.
  On hienoa kun on tukiverkosto johon tukeutua kun omat voimavarat hiipuvat. Suomalaiset ajattelee minusta liian usein että pitää pärjätä itsekseen. . . Koliikissa on se hyvä puoli että se loppuu aikanaan vaikkei se juuri nyt lohdutakaan. Voimahaleja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni tuossa juuri sanoikin, että tuntuu että "on ok olla yksilöllinen, kunhan on kuin muut". :)

   Tuohon koliikin loppumisteoriaan minä olen henkisesti turvautunut. Toisaalta melko surullista, että ensimmäiset viikot menee ajatellen sitä, että päästäisin jo hieman viikkoja eteenpäin.
   Vaan eiköhän meille tule hymyisempiäkin päiviä. Kiitos tsempeistä. :)

   Poista
 2. Kovasti voimia <3 Ronilla oli koliikki-itkua 2 viikkoisesta ja sit se loppui kuin seinään 2,5kk iässä. Mutta kyllä jäi mieleen raskaana se aika eikä niistä viikoista oikein nauttinut. Mutta sen jälkeen nautti sitten senkin edestä, tuli oikea hymypoika Ronista ja vauva-arki tuntui kivalta ja helpolta sen jälkeen, ei enää pikkuitkut haitanneet. Muista ettei väsyneenä tarvitse jaksaa kuin ihan välttämätön :) Äläkä tunne syyllisyyttä ikävistä ajatuksista, ei kukaan ole väsyneenä parhaimmillaan. Ja kun ei ollut kokemusta siitä että se menee ohi, muistan itsekin pelänneeni että tätäkö tää on aina vaan.. Imetysvälitkin luojan kiitos harvenee siinä 3-4kk iässä :) Vapautuu aikaa muuhunkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten lohdullista kuulla, että muuallakin koettu samanmoisia hetkiä. Ja vielä lohdullisempaa se, että tämä on ohimenevää.
   Ollaan yritetty karsia ylimääräiset, mutta se ei ole tämän luonteiselle helppoa...
   Kiitos Jenni taas kannustuksesta, meillä näköjään samoja vaiheita näissä raskaus- vauva-asioissa .. ;).
   Ja P.S. olisi ihana nähdä.

   Poista
 3. Osaan kuvitella! Meillä kolmesta keskimmäinen oli vastaavaa tyyppiä. Miehen kanssa meillä oli yöllä "vahtivuorot". Toinen kantoi tyttöä tunnin kävellen ympäri olohuonetta ja tunnin päästä vaihtui vuoro. Joskus heräsin aamuyöstä ihmeelliseen hiljaisuuteen: mies nukkui olohuoneen sohvalla epämukavassa puoli-istuvassa asennossa tyttö rintansa päällä vatsallaan. 10 tuntia en olisi ikinä jaksanut, vahtivuorot oli pako olla! Ei se koliikkiaika kokonaisuutena kauan kestä, mutta yksikin yö on ikuisuuden mittainen.
  VE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä neiti hiljenee rinnalle (jota mies ei voi tarjota ..), mutta muutoin vuorosylit käytössä.
   Jotkut tunnin ja hetket on todellakin ikuisuudelta tuntuvia ja sitten taas yhtäkkiä huomaa, että ollaankin jo seuraavassa päivässä .. ja sitten taas seuraavassa. Välissä onneksi niitä ihania hetkiä, joista saa voimaa huonompiin.
   Ja kuten sanottua, tämä on ohimenevä vaihe. :)

   Poista
 4. Todellakin on ohimenevää ja jälkeenpäin ajatellen lyhyt aika, mutta ei se sillä hetkellä siltä tunnu, varsinkaan kun ei ole varmuutta siitä koska se lakkaa. Teidän neiti voi myös luonteeltaan olla herkkä kuten meidän Roni on. Joillain kestää kauemmin sopeutua tänne. No niin olis ihana nähdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tää maailma sellainen paikka, ettei ihan heti kannatakaan sopeutua ;).
   M. totesi, että on hyvä ilmaista mielipiteitään voimakkaasti. Neuvolassa (ja jo synnärillä) useampi kätilö, lääkäri todennut että luonnetta löytyy .. "kun tällä tytöllä on vielä tämä temperamentti" :D. Toivoen siitä on myöhemmin paljon hyötyä.
   Kuullaan.

   Poista
 5. Suuri ilo on olla jakamassa myös itkuja, mutta päivä päivältä hymyä tulee enemmän ja niiden avulla jaksaa taas paremmin koliikki-itkuja. Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3
   ja kuinka hyviltä ne hymyt tuntuukaan kaikkien itkujen jälkeen :).
   Lähdemme nauttimaan auringosta, tehkää tekin niin.

   Poista
 6. Kaikella kunnialla villapöksyjä kohtaan mutta Tätskä on ihan tyytyväinen ,että toistaiseksi ovat odotelleet
  hetkeä parempaa :-)
  Ei haittaa vaikka koko tunneskaalaa käy läpi, se on elämän rikkautta :-)
  Voimia, haleja ja kevättä päiviin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että villahousukammoinen tätskä on iloinen ;). Mutta kestot kyllä tulee käyttöön. :D

   Kiitos voimista. Halit saatte antaa lauantaina livenä. <3

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)