sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Vaalit 2015

En ilmeisesti ole ainut, joka on hieman hukassa sen suhteen ketä äänestää. En pidä minkäänlaisena vaihtoehtona sitä ettei äänestäisi lainkaan. Se on minun mielestäni yksi hienoimpia asioita, joita meillä Suomessa on, vapaus äänestää. Voimme myös luottaa siihen, että äänestystulos lasketaan oikein, eikä tuloksia muuteta, kuten mieheni kotimaassa. 

Kävimme pääsiäispäivällisellä keskustelua siitä, mitkä asiat vaikuttavat äänestämiseen, mitä asioita pitää tärkeänä. Äänestätkö puoluetta vai ehdokasta? Olen vaikean valinnan edessä. 

Valtaosa ihmisistä tuntuu jakavan samoja toiveita: että sosiaali- ja terveydenhuolto saadaan toimimaan paremmin ja palvelemaan kaikkia sekä työllisyyden lisääntymistä. Sitten tulee ne aiheet, joissa väki jakaantuu: Nato ja maahaanmuuttopolitiikka sekä ympäristöpolitiikka ja kansainvälinen vastuu. 

Mitä minä toivon? Ihan alkuun sanon mitä minä EN MISSÄÄN TAPAUKSESSA TOIVO: En halua, että "Suomen on irrottauduttava siitä 25 vuotta jatkuneesta ajatuksesta, että maahanmuutto ja monikulttuurisuus sinänsä olisivat tarpeellisia tai tavoiteltavia asioita." En myöskään toivo, että  "Suomen kansalaisuus ei saa olla itsestäänselvyys, vaan se tulee nähdä palkintona jo tapahtuneesta kotoutumisesta. .... Suomen passi ei saa olla pelkkä matkustamista helpottava dokumentti, vaan kansalaisuuden pitää ilmentää henkilön sitoutumista uuteen kotimaahansa." Edellä olevat lainaukset ovat perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta. 

Minä toivon, että talouskasvun ja työllisyyden lisäksi puhuttaisiin Suomen arvomaailmasta. Puhuttaisiin siitä, että hyvinvointia mitataan muillakin mittareilla kuin rahalla ja tilastoilla. Se mitä teemme maapallolle ja toisillemme pitäisi olla puheissa enemmän. Myönnän, että olen idealisti enkä perusta juuri mitään pelkällä rahalla laskemiseen, vaikka ymmärrän että sekin on välttämätöntä. Mutta jos näinä taloudellisesti vaikeampina aikoina unohdetaan, että me olemme silti vielä yksi maailman rikkaimmista maista emmekä me voi tuijottaa vain omaa napaamme, saatamme löytää itsemme arvotyhjiöstä. 

No ketä minä sitten äänestän? Kuka niistä arvoista puhuu? Niin ja minkälaisista arvoista? 
Yksi lause jäi Vihreiden puheenjohtajalta mieleen: Meille tärkeää on ihmisarvot ja vihreät arvot! Heidän maahanmuuttopolitiikassaan sanotaan mm. näin: "Maahanmuuttopolitiikan ohjenuoraksi on otettava inhimillisyys ja ratkaisukeskeisyys, jossa avoimesti ratkotaan kotoutumiseen ja sopeutumiseen liittyviä ongelmia. Maahanmuuttajat eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan jokaisella maahanmuuttajalla on oma tarinansa." He myös toteavat, että "Vihreät ei pidä ihmisten liikkumista rajojen yli uhkana vaan pikemminkin luontevana osana tämän päivän maailmaa. Suomen väestön etninen, kulttuurinen, kielellinen ja uskonnollinen kirjo toki kasvaa, mutta Vihreille ihmisten erilaisuus, yksilöllisyys ja yhdenvertaisuus ovat aina olleet tärkeitä lähtökohtia." 

Yritin tähän loppuun kirjoittaa jonkun hyvän aasinsillan pääsiäiskirkon saarnaan, mutta yritykseni ontui. Liittymättä vaaleihin mitenkään (tai sittenkin kovin paljonkin) pappi muistutti, että ihminen on melko hukassa jos hän kykenee ratkaisemaan kaiken järjellä. Ehkä näissä vaaleissakin ihminen saa käyttää sydäntään eikä pelkkiä tilastoja. 


16 kommenttia:

 1. Word. Ei tässä muuta, hyvää pääsiäistä :)

  VastaaPoista
 2. Allekirjoitan. En vaan yhtään ymmärrä enkä luota kehenkään poliitikkoon. Kaikki vaan pelaa omat taskut paksuiksi... äh olen tosi ärsyyntyny koko suomesta just nyt... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko Suomi, apua, ei kai!? Tai siis oliko tuo just nyt viitaten johonkin vai yleisesti politiikkaan?
   Toivottavasti löytyy sopiva ehdokas, uskon että joukossa on niitäkin jotka oikeasti ajavat muidenkin kuin omaa etuaan. :)

   Poista
  2. joo siis ei nyt koko suomeen tietty, politiikasa kun on kyse niin nousee karvat pystyyn. jotenkin suhtaudun tosi epäluuloisesti kaikkeen siihen liittyvään. . . huoh. pitäisi varmaan vaan uskoa ja toivoa. mutta kun tuntuu että maailma romahtaa eikä kukaan välitä,inhimillisyys puuttuu monissakin päätöksissä... saa mielellään sanoa jotain joka muuttaa mieleni positiivisemmaksi! ;)

   Poista
  3. Oli niin yllättävä kuulla sulta noin jotenkin synkeä mielipide, kun olet aina niin positiivinen. Voih. Huoh. Hmm.
   Maailma saattaa kyllä romahtaa, eikä se nyt varsinaisesti ihan kauhean hyvään suuntaan ole menossa, MUTTA kyllä moni välittää. Tosi moni.
   Linkitän tähän erään ehdokkaan (itse en voi äänestää, etkä sinäkään, kun on Hkissä). Jotenkin hänen sanansa minusta antaa toivoa sille, että inhimillisyyttä ja tahtoa on paljon. :) Muitakin hyviä ehdokkaita on paljonkin. Mutta tämän halusin nostaa hänen maahanmuuttajataustansa vuoksi. Että toivoa on. :)

   http://www.ozan.fi/

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus, olen samaa mieltä. Hyvää pääsiäistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenista, ilahdutti. Ja sekin, että ollaan samaa mieltä :).
   Mainiota pääsiäisen loppua myös sinne.

   Poista
 4. Todella hyvin kirjoitettu. Ja aika pitkälle samat ajatukset täällä. Paitsi että ehdokkaan olen ehkä, kenties, mahdollisesti jo löytänyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis palautteesta. Vähän ajattelin, että olenkohan mä ainoa joka ajattelee tälleen "pehmeesti",mutta näköjään en, mikä on tosi kiva. :)

   Mullakin löytyi ehkä "se oikea".

   Poista
 5. Äänestetään! Ja Sydämellä äänestetään! Järki siinä hieman myös peesissä, mutta vaalitavan vuoksi Suomessa äänestetään ensisijaisesti puoluetta.
  Eli paras <3-tyypin nro lappuun, kun paras <3-puolue ensin valittu.
  T. <3-äänestäjä ja yhteiskuntatieteilijä N

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan alkuun <3 kommentille :).
   Vitsi kun pääsisin yhteiskuntatieteilijä N:n kanssa juttelemaan näistä livenä pian. Ja vielä mehukkaampaa olisi, kun oltaisiin samassa vaalipiirissä niin voisi spekuloida ehdokkaita. :)

   P.S. Puolue valittu. Ehdokas melko varma.

   Poista
  2. <3
   Huhtikuussa tiukkaa, mutta toukokuussa lupaan!
   Voidaan spekuloida sitten tuloksia iloisen Joen seurassa :)

   Poista
  3. Iloisesti vastaanotan moisen yhdistelmän. :)

   Poista
 6. KIITOS kun uskallat puhua politiikasta blogissa. Se on todella tarpeen!! Ehkä itsekin otan sen askelen.

  Ja ison kiitoksen annan kaikille, jotka sanoo myös ääneen sen, ettei äänestämättä jättäminen ole mikään vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Minusta on tosi tärkeä puhua yhteisistä asioista :).

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)