sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Mutkikasta matkantekoa osa 267

Blogini alkutaipaleella kirjoitin ugandalaisen haasteista tulla Suomeen. Eipä se ugandalaisen menio Lontooseekaan ihan vaivatonta ole. 

Jos aiot matkata Lontooseen afrikkalaisen puolisosi kanssa (koskee myös joitakin muitakin maanosia, ei kuitenkaan läheskään kaikkia), ei kannata varata lentoja ja hyräillä iloisesti matkasuunnitelmia autuaan tietämättömänä viisumista. Aivan turha kuvitella, että oleskelulupa on avain koko Euroopppaan. 

Todellisuus viisumista aukesi eteemme brittiystävän vihjaisusta hankkia viisumi ajoissa. 

Kuinka kätevää, sen voi tehdä netissä. Tosin siis vain ne pitkät alkulitaniat täytetään netissä. Hakemuksen täytön jälkeen varataan aika ja  mennään Helsinkiin lippulappujen kanssa, Helsingistä paperit matkaa Ruotsiin päätöstä varten. 

Ennen hakemuksen täyttämistä varmistetaan viisumisivustolta, että kyllähän tässä turistiviisumia tarvitaan. Tehdään oikein huolellisesti. Tarkistetaan moneen kertaan kaikki kohdat ettei kaadu hassun hauskoihin virheisiin. Hakemus valmis lähetettäväksi "lähetä ja maksa". Maksa?? Mitä ihmettä, eihän meidän pitänyt maksaa. No hitto, halutaan matkalle, pakkohan se on maksaa. 196€ kirpaisi pikkuvarvasta myöden. 

Juttelen tuttavaperheen kanssa, jotka samaa viisumirumbaa tanssineet. "Joo ei se maksa!"

MITÄ IHMETTÄ, MITÄ TAPAHTUI?!

Vaikka oltiin kuinka tarkkoja, eipä tajuttu että ollaan perhe ja korostettakoon Euroopan kansalais-afrikkalais-perhe. Haettiin vain miehelle perusviisumia. Ja ero on juurikin sen 196€. EU-kansalaisen puolisona kun yhdessä matkustaa, se on ilmaista, mutta yksin mennessä maksaa. Eikös ole taas hieno yksityiskohta. 

Huomenna soitetaan viisumitoimistoon ja itketään sanallisia kyyneleitä toiveena yhteisymmärrys. Samalla tekisi mieli kysyä miksi tämän täytyy olla näin hankalaa? Miksi minä saan mennä melkein minne vaan, mutta mieheni ei? Miksi maailma on tällainen? Taidan kuitenkin pysytellä aiheessa viisumi ja koittaa olla asiallinen. Omasta mokastahan tässä on kyse. Ärsyttää myöntää. 

Ajatuksissani liplattelen hetken alla olevilla vesillä ja rauhoittelen kohtuuttomasti kiihtyneen mieleni. 
9 kommenttia:

 1. Voi mikä harmitus!! Toivotaan että vastassa ymmärtäväinen virkailija. Me ei ikää lennetä brittejen kautta just ton viisumin takia.. tosin en tiennyt li kään että se olisi maksuton, kiitos siitä tiedosta, mutta helsinkiin reissatessa kuluisi reilu satanen siltikin... vaikeeta on ja todella epäreilua. Asiadta keskusteltu juuri eilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta. Niin ja se Hki-reissu pitää todennäköisesti tehdä kaksi kertaa. Kun jättää hakemukset ja sitten noutaa. Meillä onneksi vähän lähempänä tuo pk-seutu. Ärsyttää edelleen.
   Kerron miten homma jatkui seuraavassa postauksessa.

   Poista
  2. Juuri tuo on niin naurettavaa kun lupa ja viisumiasioissa pitää matkata ja jonottaa vain jättääkseen hakemuksen, miksi ei netissä ?!! No onneks teillä ei matka oo pitkä mutta meiltä on, ja kallis, mieti sitten rovaniemiläisiä, voi taivas.... grrr

   Poista
  3. Niinpä. Tosin tässä tapauksessa ne vissiin ottaa sormesta tunnisteet myös. Onneksi ei sentään tarvitse lähteä sinne Ruotsiin, missä päätös tehdään.
   Ugandastahan piti matkata Keniaan lähestystöön tekemään tätä kaikkea.
   Jos loppu hyvin, kaikki hyvin :).

   Poista
 2. Voi sanonko mikä. Ihan ärsyttää teidän puolesta! Hirveä byrokratiametsä, miksi se ei ikinä lopu! Lippu salkoon, ja koittakaa unohtaa nämä vastoinkäymiset ettei ne pyöri mielessä reissun aikana. Pus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin justiinsa. Mä rupean byrokraatikoksi itse ja sanon suorat sanat kuningattarelle ja prinseille :D.
   No jos loppu hyvin, niin kaikki hyvin. Kuhan katsotaan miten meidän käy.

   Poista
 3. Voi ei, kuulostaa mutkikkaalta. Mua hämää Suomessakin toi tiedotuksen puute, pitää osata kaivamalla kaivaa ja tutkia, että löytää tarvittavat tiedot. Jos olisi olleet tiedot selkeämmin, niin varmaan olisitte tekin osanneet lukea missä tapauksessa viisumista pitää maksa ja millon ei.
  Mutta voisi asiat olla huonomminkin, jos asuisitte Briteissä, pitäisi viisumia hakea heti maasta poistuttua. Onneksi Schengen alueella sentään voi ilman viisumia matkustaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös!
   Juurikin tuo. Nytkin oikeinkysyttiin neuvoja jo etukäteen monikulttuuristen perheiden parissa. Sitten luettiin hyvin tarkkan ohjeita, seurattiin linkkejä jne. Ja silti, pieleen meni. Byrokratian kanssa ei ole helppo pysyä ystävänä.

   Positiivista on myös se, että kaikki mahdollisuudet itse matkaan vielä on :).

   Ja kiitos, kun kommentoit, kiva saada uusilta tuttavuuksilta kommentteja. Piipahdin heti vastavierailullekin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)