sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Pääsiäinen, suuri juhla

Monikulttuurisissa perheissä juhlapyhät tuovat usein kulttuurien rikkauksia esille. Juhlitaan erilaisia asioita erilaisin juhlamenoin. On ruokia jos jonkinmoisia ja lauluja, tansseja, asuja. Mielikuvat lentävät huikeissa väri- ja äänimaailmoissa kuvitellessa miten juhlat saavat jonkun suuren ulottuvuuden toisen kulttuurin kautta. Mutta mitens se sitten todellisuudessa menee.

Eletään pääsiäistä. Kysyn mieheltäni miten teillä kotona vietetään pääsiäistä. Vastaus on melko samanlainen kuin minkä tahansa juhlapyhän kohdalla "menemme kirkkoon ja syömme hyvin kaikki yhdessä". Perusasioiden äärellä siis. Lienee tosin aiheellista kertoa, että tuo sana "kaikki" sisältää huomattavasti isomman joukon ihmisiä kuin Suomen käsite "kaikki", sinällään siis jo ihmisten isomääräisyys saa usein pienenkin juhlan tuntumaan suurelta.

Tänä pääsiäisenä olemme, suomalais-ugandalaisittain, käyneet kirkossa ja syöneet hyvin. Kaksi kertaa olemme pääseet jo valmiiseen pöytään lampaan ääreen. Huomenna kotiimme saapuu ystäviä, jälleen lammastelemaan. 

Kotia koristaa ohra ja koristellut pajunkissaoksat. Ohra on kasvanut vihreään kukoistukseen ensimmäistä kertaa (edellisinä vuosina multa ei saanut vihreää kattoa, jotain on siis opittu).

Hyvää viimeistä pääisiäisen päivää sinulle! 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)