sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Ole kärsivällinen!

Kärsivällinen tarkoittaa wikipedian mukaan: maltillinen, tyyni, rauhallinen, hermostumaton, kyllästymätön, pitkämielinen. Joka odottaa rauhassa, huolestumatta tai hermostumatta.
 
En ole kärsivällinen. Pikemminkin erittäin kärsimätön. Kun on melko kärsimätön ja muutoinkin lajityyppiä 'mennään jo, miksei se ole jo tehty', afrikkalaiseen aikatauluun asettuminen ei ole aina kivutonta. Olessani Ugandassa meni joitakin viikkoja ennen kuin opin mitä "any minute now" tarkoittaa. Alkuoletus oli, että se viittaa muutamaan seuraavaan minuuttiin, mutta totuus valkeni: se tarkoittaa mitä tahansa minuuttia siitä hetkestä noin ikuisuuteen. Aika menetti merkityksen ja välillä tuntui kuin eläisimme kellon kanssa, jossa ei ole viisareita ja kalenterin, josta puuttuu päivät. Kun tarpeeksi oli maassa viettänyt aikaa, alkoi ugandalainen aika olla luonnollinen osa arkipäivää ja vapautti itsenikin hulluista minuuttiaikatauluista.
 
Nyt kun mies on Ugandan ajassa siellä ja minä Suomen aikataulutetussa ajassa täällä, on ajan kanssa eläminen taas haastavampaa. Olen odottanut (kärsivällisesti tietenkin), milloin mitäkin. Ja juuri kun ajattelet, että nyt ei enää tarvitse odottaa, tapahtuu "jotakin yllättävää", kuten rankkasade, sähköt meni poikki, liikenneruuhka, bussi meni rikki, virastossa ei toimittu ajallaan tai sukulainen sairastui. Sitten odotetaan taas lisää. Tällä hetkellä olen äärimmäisen onnellinen siitä, että viisumipäätöstä ei tarvitse enää odottaa. Nyt odotamme, että viranomaiset kiirehtisi passin kanssa, jotta voisi ostaa lentoliput. Passi tulee kuulema "any minute now", pikapassi on heille täysin vieras käsite. Minun pitäisi olla rauhallinen, huolestumaton ja hermostumaton, ja totta vie olen, tai ainakin opettelen olemaan. Onneksi tuo toinen passin odottaja jaksaa pysyä rauhallisena ja positiivisena. Hän myös kerta toisensa jälkeen jaksaa kannustaa minua sanoilla, jotka kirjoitin keittiön liitutauluun.

 

4 kommenttia:

 1. Oi että kuulostaa tutulle! Voimia toivotan myös minä. Ja sitä kärsivällisyyttä! Joku päivä se 'any minute now' oikeasti on jo tapahtunut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos voimista! :) Luulenpa, että se any minute on sitten oikein kiva.

   Poista
 2. Tässä taitaa vastakohdat sopivasti täydentää toisiaan. Taitaa olla niin, että voidaan moni täällä kotoSuomessa oppia siltä sun herralta vähän kärsivällisyyttä, jahka hän Suomeen saapuu. :)

  t. se Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pyydän häntä jakamaan oppeja kärsimättömille. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)