perjantai 22. marraskuuta 2013

Raskausdiabetes

Tänään odottelin terveyskeskuksen hoitatarvikejonossa numerolla 00 saadakseni tarvittavia välineitä sokeriarvomittauksiin. Neuvolasta sain eilen starttipaketin ja monta rauhoittavaa sanaa sekä vastauksia kysymyksiini.
 
Aloitin tänään kotimittaukset, mikä tarkoittaa sitä että seuraavat kuusi päivää napataan pikkupiikillä verta sormenpäästä ja pistetään liuskaan tippa verta, joka pikkulaitteessa mittaa arvot. Mittaus tehdään ennen ruokailua ja 1,5h ruokailun jälkeen. Ne sitten merkataan vihkoseen, josta viikon päästä katsotaan miten jatko. Jos viikko menee hyvin, on mittaukset kaksi kerta viikossa koko loppuajan. Jos sokerit nousee, ottavat sairaalaan vuorokaudeksi ja seuraavat sokereita ja sitten mietitään mahdollisia lääkityksiä.
 
Suurella todennäköisyydellä arvoni pysyvät kohdillaan sanoivat. Joskus vain on niin, että ilman ennakkoriskejä raskaus saa aikaan sokerien heittelyn ja alttius näkyy rasituksessa. Kuitenkin kotioloissa sokerit voi saada vallan mainiosti pysymään aisoissa. Terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa, erityisesti tietty ruokavalio ja liikunta. Tosin eivät kehottaneet muuttamaan tavoissani mitään kerrottuani kuinka toimin. Eli voin jatkaa kutakuinkin normaalia menoa ja meininkiä. Toki ylimääräisen sokerin nauttiminen kannattaa miettiä kaksi kertaa ja seurata mittauksia, miten keho reagoi mihinkin syömiseen.
 
Riskeinä raskausdiabeteksessä on, että lapsi kasvaa kovasti isoksi, mikä hankaloittaa synnytystä. Myös vauvan sokerit voi olla sekaisin, jos äidinkin on. Seuraavan kymmenen vuoden aikana lapsella on kohonnut riski metaboliseen oireyhtymään ja äidillä loppuiäksi kasvanut riski 2tyypin diabetekseen. Kaikkiin edellä mainittuihin ruokavalio ja liikunta tepsii. Riskien suuruudesta minulle ei osattu kertoa.
 
Melkoisen jänskää puuhaa.


 
P.S. Pakko antaa erikoismaininta ihanalle neuvolakorttisuojukselle, jonka sain ystävältäni. Sieltä on kiva napata vähän tylsempiäkin vihkosia.
 

 

7 kommenttia:

 1. Okei, eli noilla perusdiabetesvälineillä mennään. Onneksi ei edessä ole mitään massiivista elämäntaparemonttia, jos kerran olet jo valmiiksi hyveellinen enkeli ruoan ja liikunnan suhteen ;) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyveellinen lienee hieman liitoiteltu .. ;). Mutta joo, ei tarvi mitään ihmeitä tehdä tai sellaista minkä kokisin hirveen vaikeaksi. Joulua ennakkoon vähään jännäsin, mutta sain siihenkin siunauksen, että jos näillä mennään, niin joulu ei sinällään kaada mitään mihinkään suuntaan. :)

   Eli ei niin paha ku pelkäsin.

   Poista
  2. Oho, ja ihan kohta tulee M kotiin! Jee :)

   Poista
 2. Onpas söpöt kannet. Niiden kätköihin ehkä helpommin kurkistaa kun pelkän vihkosen. Hyvä, että jouluna saa kuiteskin nautiskella myös kulinaarisesti. :) Ja että sulla on niin mukavaa odoteltavaa tässä kuitenkin piristykseksi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toivotaan, että joulun herkkunautinnot kohtaa minut. Kaikki nyt kiinni näistä seuraavasta kuudesta mittauspäivästä, että mihin suuntaan lähdetään.
   Arvaat varmaan mistä nuo kannet :).. On aikast ihanat. Ja puutikinpitäjän mummon vanhaa mekkokangasta tuo kukallinen, eli tarinan kanssa saatu. :)

   Poista
 3. Tsemppiä vielä! :) Itsekin tosiaan saman kokenut ja kaikki meni hyvin, kyllä mäkin välillä herkuttelin. Pari joulunpyhää ei maailmaa kaada, vaikka jättäisit koko mittailun siksi ajaksi! Kunhan pääsääntöisesti pysyy sokeriarvot kurissa :) Ja mä muuten huomasin, et suklaa ei niin nostanut verensokeria kuin karkit! Suklaassa se suuri rasvan määrä taitaa hidastaa sokerin imeytymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks mulla on sut. Taidanpa varata sulta vertaistukiajan!! :)
   Katsotaan miten mun nyt käy, toistaiseksi sokerit heittelee aikalailla eikä meinaa pysyä aisoissa. Soittelen huomenna neuvolaan. Ne varmaan pian rakastaa mua "taas se hysteerikko soittaa" ... ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)